- کمال سرابندی
. که خانواده پدری اش بیش از ۶۰ سال است که فخر شهر کرج هستند، سرابندی عضو شورای مشورتی ناسا ، استاد مهندسی برق و علوم کامپیوتری و مدیر آزمایشگاه پرتو افشانی دانشگاه میشیگان آمریکا و دریافت کننده جایزه هری راسل ۱۹۹۷۷میلادی است.
سرابندی را نمی شود در ده ها صفحه تیتر و عنوان و بیش از هزاران مقاله که نوشته است خلاصه کرد. او در عین فروتنی و سادگی در شصت سالگی همچنان سلامت و موقر و دوست داشتنی است و به تحقیق و پژوهشی می پردازد که معتقد است باید نسل بشریت را نجات دهد . او به یکپارچگی بشر و تلاش برای همه دنیا معتقد است و اصرار دارد که باید نور درون و استعدادی را که در ابتدای خلقت در وجود هر کسی به ودیعه گذاشته شده است دریابد .
- ساره امیری
ساره امیری وزیر علوم پیشرفته، رئیس سازمان فضایی و نایب رئیس ماموریت مریخ امارات متحده عربی با اصالت بلوچاز ایران است. او در سال ۱۹۸۷ میلادی، در امارات متحده عربی و در خانوادهای که پس از انقلاب ۱۳۵۷ از ایران به امارات مهاجرت کرده بودند، زاده شد. وی اصالتاً بلوچ و اهل سیستان و بلوچستان است.ساره امیری پس از تحصیل، مدیریت سیستمهای پیشرفته در «مرکز فضایی راشد بن محمد» را در اختیار گرفت. او از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ رئیس بخش توسعه و پژوهشهای این مرکز هم بود. امیری در سال ۲۰۰۹ در تیم برنامهریزی سیستم کنترل از راه دور ماهوارهٔ «دبیست ۱» مشغول به فعالیت بود و همین نقش را در راهاندازی ماهوارهٔ «دبیست ۲» بر عهده داشت.
طبق حکمی که محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دبی و نخستوزیر امارات برای ساره امیری صادر کرده، افزون بر پست وزیر علوم پیشرفته این کشور، ریاست تیم اکتشاف مریخ و رئیس شورای دانشمندان این کشور است. شورای دانشمندان امارات در سال ۲۰۱۶ تأسیس شده است. ساره امیری در دسامبر ۲۰۱۵ در گفتوگویی فعالیت در امور فضایی را به عنوان یکی از آرزوهای همیشگی خود توصیف کردهبود:
نخستین روز در مرکز فضایی بن راشد نمیدانستم این نخستین قدم من به سمت تحقق آرزوی همیشگیام است. این قدم، من را به کشف فضا و تجربهٔ کار کردن با ماهوارهها نزدیک کرد. نخستین روزی که وارد محل کارم شدم، فهمیدم که باید به خودم متکی باشم و هیچ فرد با تجربهای آنجا نیست که کار را به من یاد بدهد. تمام اعضای تیم نخستین بار بود که با بخش فنی ماهواره کار میکردند. همه فکر میکردند اینکه گروهی از جوانان که بزرگترینشان ۲۷ ساله است بتوانند ماهوارهای طراحی کرده و به فضا پرتاب کنند
- شیر محمد اسپندار
بزرگترین نوازنده دونلی جهان و دریافت دکتری افتخاری اسپندار از همان دوران جوانی یک رفیق صمیمی پیدا می کند که همواره همراه اوست. بله. سازش. خودش در جایی گفته: «دونلی یعنی شیرمحمد.» معنای این حرف آن است که مشکل بودن یادگیری این ساز پذیرش هیچ شاگردی را ممکن نمی سازد. دونلی سازی است که فقط شیرمحمد می تواند بنوازدش و بس. ای کاش این گونه نبود. ای کاش دونلی با شیرمحمد تمام نمی شد و اصلا ً ای کاش شیرمحمد هیچ وقت تمام نمی شد. به نظر می رسد آدمی با این وسعت جهانی و آن کهولت سن دیگر نباید بیل بزند. شیرمحمد پیر است گرچه همواره روایت های تازه و بکری از سازش می شنویم اما طبیعت خشن منطقه و یک عمر کار طاقت فرسا به هرحال کار خودش را می کند. ای کاش تدبیری اندیشیده می شد که او فقط و فقط بنوازد. استاد برای شرکت در جشنواره ها و اجرای برنامه به کشورهای مختلفی از جمله “کلمبیا، اکوادور، پاناما، ایتالیا و فرانسه سفر کرده و یگانه زمانه خویش در نواختن “دو نلی” است .وی درجه دکترای افتخاری خود را از دست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت دریافت کرد و آثار متعددی از خود به یادگار گذاشته است.استاد اسپندار اکنون در شهرستان ایرانشهر (۳۲۵ کیلومتری جنوب زاهدان) ساکن است و حدود ۸۸سال سن دارد
- یسرا سلیمانی
یسرا سلیمانی ” دختر ١۵ ساله اهل شهرستان پنوچ در استان سیستان و بلوچستان همچنین در مسابقات جهانی محاسبات ذهنی ریاضی در سطح خودش مقام اول را به دست آورده بود.
در تکنولوژی آموزشی UCMAS از محاسبات ریاضی بمنظور توسعه ذهن استفاده میشود که این امر فراتر از علم ریاضی است چرا که در این سیستم بر روی قدرت تمرکز، مشاهدات، قدرت ذهن و قدرت تخیل و تحلیل کودکان کار میشود. این کودک بلوچ با توجه به استعداد و نبوغ فکری میتواند ۲۰۰ سوال ریاضی را در کمتر از هشت دقیقه حل کند. گفتنی است که بلوچستان با وجود در اختیار داشتن استعدادهای بالا همچنان از تبعیض، محرومیت اقتصادی و آموزشی رنج میبرد و برخی آمارها از وجود بیش از ١۴٠هزار بازمانده از تحصیل در این استان حکایت دارد؛ کودکانی که در سن ۶ تا ۱۵ سال از تحصیل باز میمانند و یا ترک تحصیل میکنند.
- ونوس بلوچ
با 9 سال سن نابغه موج سواری ایران و برنده بورسیه فدراسیون جهانی موج سواری